Årets spinnfiskepremiär avklarad

Så var då årets spinnfiskepremiär avklarad. Turen gick till Vikbotten, men blev både kort och händelsefattig. På grund av ett plötsligt ösregn stannade jag bara ca 45 minuter, fast det gjorde inte så mycket då fisket var helt dött. Knappt några vak eller plask alls, kanske beroende på att det dessutom var åska i luften. Det mest spännande som hände var att en liten gädda i kilosklassen vid ett tillfälle simmade efter wobblern ända in till land, dock utan att hugga. I övrigt var det stendött.

Egentligen skulle jag ha åkt ut till Vikbotten redan för några dagar sedan. En gammal barndomskompis (som numera bor i Uppsala) var på besök i stan under några dagar, och vi brukar alltid försöka åka ut och fiska åtminstone en gång då han kommer upp. Men av olika anledningar kunde vi inte göra det denna gång, vilket naturligtvis var tråkigt men inget vi kan göra något åt.

Kan åtminstone bjuda på en bild av Vikbotten då den är isfri. Tog den strax innan jag började fiska, men bara en liten stund senare började det dyka upp en hel del regn- och åskmoln.

Vikbotten 28 maj


Idleken över

Årets andra fisketur gick även den till Strömsån i förhoppning om att iden och braxen fortfarande vandrade upp. Tyvärr var fallet inte så, det blev endast tre mörtar i storleksklassen 15-20 cm under fyra timmars bottenmete.


Träffade ett par killar från Umeå Specimen vid ån och de hade tidigare under helgen fått en del utlekt id, med en toppfisk på 2,48 kg, samt en del braxen upp till ungefär 3 kg. Men de flesta fiskarna har redan passerat ån och hunnit leka, var tyvärr lite sent ute denna gång och av olika skäl blev det inte så många turer till ån för min del.


Så förmodligen är fisket vid Strömsån över för denna säsong, det är otroligt korta och intensiva perioder i maj när fisken går till i denna å, och nu lär man få vänta till nästa år innan man kan räkna med att få id eller braxen. Fast nu bör nog gäddfisket komma igång istället inom en inte allt för avlägsen framtid, alltid något att se fram emot.


Första fisketuren och nytt personbästa

Idag var det så dags för årets första fisketur, och det blev en tur till Strömsån för att försöka putsa mitt extremt blygsamma rekord på id (läs mer om det nedan). Och kvällen skulle visa sig vara ganska lyckad med mina mått mätt. Resultatet blev sex idar från 0,8 kg upp till toppfisken på 1,47 kg (se bilden), vilket är nytt personbästa på id för min del. Dock finns det ju betydligt större id i Strömsån, som ofta förekommit på 10-i-topp listorna under många års tid. Bland annat fångades en id på 2,5 kg igår.

Nu var det ju inte så svårt att slå mitt personbästa på id då jag i hela mitt liv endast fått en id tidigare, en liten id på ca en decimeter och kanske 50 gram fångad på maskmete med bullflöte någon gång på 80-talet. Så samtliga sex idar krossade mitt tidigare "personbästa" med råge, även om de är av tämligen ringa storlek i en specimenmetares ögon.

Jag fick samtliga fiskar på bottenmete med maggot, faktiskt första gången jag provat bottenmete men definitivt inte sista gången då det var ganska trevligt. Lyckades även med bedriften att få hugg av en gädda i 3-kilosklassen, men den bet av linan och försvann. Hade varit skoj att få årets första gädda på maggot...

68371-6

Isläget den 4 maj

Åkte ut till Vikbotten igen för att kolla isläget, och det är fortfarande en hel del is på vattnet. Närmast land har det börjat släppa, ca 2-3 meter öppet vatten mellan land och isen, så det är på gång men kommer förmodligen att ta ett bra tag till innan isen är helt borta.

4 maj 2006

Men denna vinter har ju som bekant varit både längre och snöigare än vanligt. Här nedan är en jämförande bild från just Vikbotten (inne i själva viken där jag brukar fiska), från fjolårets första fisketur, nästan på dagen ett år sedan. Bilden togs den 6 maj 2005 och föreställer en barndomskamrat under fjolårets premiärtur, och som synes var isläget aningen gynnsammare förra året vid den här tidpunkten...

Samuel

Åkte även och kollade läget i den riksbekanta Strömsån strax norr om Örnsköldsvik, och här var förhållandena bättre (se bilden på Strömsån nedan). Denna å är, för de som inte känner till den, ett av de mest kända vattnen i landet för att meta id, och det finns även en hel del fin braxen i ån. Fisken har just börjat vandra upp, såg ett par fina idar, och det är inte helt omöjligt att jag testar att meta där någon gång framöver, även om jag inte normalt sett är någon "seriös" metare utan bara metar någon enstaka gång då och då för skojs skull. Har dock ett par ytterst blygsamma personbästa på just id och braxen som jag gärna skulle vilja putsa, så att man vågar tala om dem offentligt utan att skämmas... ;-)

Strömsån 4 maj

Fisket inte riktigt igång ännu

Inte direkt fiskerelaterat då det tar ytterligare kanske ett par veckor innan själva fisket kommer igång, men det är trevligt att kika på statistiken för min blogg och se att jag dagligen får en del besökare. Riktigt trevligt! Hoppas bara att jag får något att skriva om snart så att ni inte tror att jag övergett bloggen...

Kan ju säga att jag börjat förbereda säsongen vad gäller utrustning, har köpt en del nya beten och ska byta lina till PowerPro någon dag framöver. Har även beställt ett par "gälgreppshandskar" av märket Musky Armor, och då de kommer direkt från utlandet kanske det tar något längre för dem att dyka upp. Om någon undrar vad det är för något så är det ett par tunna handskar som ska skydda fingrarna från att fastna i gälbågarna, men ändå vara skonsamma mot fisken. Finns att beskåda hos www.muskyarmor.com för de intresserade.