Segt metepass

Körde ett metepass i Moälven med Fredrik ikväll, han körde flötmete och själv körde jag bottenmete. Det var otroligt segt, knappt ett vak på hela kvällen, och knappt någon fisk heller. Jag fick ingen fisk alls denna gång, och Fredrik fick en handfull små fiskar i form av mört och löja. Helt otroligt segt, lite konstigt för vädret var helt okej, men Fredrik hade en teori om att det kan ha med det relativt höga vattenståndet och att slussen (som syns i bakgrunden på bilden) var stängd, vilket resulterade i lugnt vatten och inte strömmande som det normalt brukar vara. Om detta är orsaken till det sega fisket ska jag låta vara osagt, men segt var det. På bilden syns som sagt nämnda sluss, och lite kuriosa om bilden är att den är tagen på ett ställe där jag ofta metade i barndomen tillsammans med några kompisar, och på exakt detta ställe fick jag min första id någonsin i juli 1987. Men ikväll gav denna plats ingen fisk alls (Fredriks fiskar togs på ett annat ställe).

070730


Nytt braxenrekord på BrightBait

Har fått förmånen att vara testperson på det nya betet BrightBait, som är en levande men "självlysande" daggmask, fick chansen att testa dessa i en utlottning via Fiskesnack. Har inte hunnit testa dessa ännu, men idag blev det äntligen av, då jag och min kompis Christer metade lite i Veckefjärden. Jag körde bottenmete och han körde flötmete med toppknutet spö.

Resultatet blev lyckat. Jag fick visserligen bara en fisk, men det var ett nytt personbästa på braxen. Visserligen ingen stor fisk, som synes på bilden nedanför, då den var i storleksklassen 300-400 gram, men ändå den största braxen jag fått, och faktiskt endast den andra jag fått någonsin. Och eftersom den första enbart låg på 150 gram så blev det nytt personbästa med denna fisk trots allt. Det kanske mest anmärkningsvärda är att den fisken fångades i juli 1986 (!), så det var ett tag sedan jag fick en braxen om man säger så. Fast å andra sidan har jag ju inte satsat på mete alls förrän förra våren, om man nu ska ha någon ursäkt...

Hur som helst, utöver min braxen så fick även Christer en del fisk på just BrightBait, framförallt en del abborrar som han tänkte behålla för att röka, samt några mörtar. Han testade även några vanliga maskar och då blev resultatet bara mört och ingen abborre.

Om någon är nyfiken på BrightBait, läs gärna mer på deras hemsida.

http://www.brightbait.se/

Braxen 070728

En salt fisketur i Norge

Har varit på campingsemester i Trondheim några dagar denna vecka, och naturligtvis åkte fiskespöt med. Bodde på samma camping som förra året, och då jag visste att folk brukar fiska bara några hundra meter från campingen, så var det självklart att jag plockade med mina egna prylar. Förra gången lånade jag farsans grejer som han hade i bilen, men det är ju alltid bäst att fiska med egen utrustning.

Så en av kvällarna stegade jag ner till en udde i Trondheimsfjorden, och kastade med Toby för att försöka få någon torsk, som jag har sett folk fånga på just denna plats tidigare. Lite exotisk miljö jämfört med fiske i sötvatten, det blåste rätt hårt och havet skummade framför mina fötter, och det kändes salt i luften helt enkelt. Men någon fisk blev det tyvärr inte, men dragen (på 28 gram) var nog lite för lätta, för det var rejäla undervattensströmmar i farten, kanske beroende på att det varit lågvatten som just då började övergå till högvatten. Dock kul att prova fiske i en riktigt salt miljö igen, detta lär jag få anledning att prova fler gånger i framtiden.

Kan bjuda på en rätt fin solnedgång över Trondheimsfjorden. Den är rätt stor, så bergen i bakgrunden är ungefär 3-4 mil bort, även om det inte ser ut så på bilden...

Trondheimsfjorden juli 2007

Årets första öring

Åkte med min kompis Samuel till den lilla Björnsjön ett par mil söder om Örnsköldsvik för årets första ädelfiske. Vädret var mulet, och det dröjde ett tag innan vi ens såg något vak, det enda som bröt vattenytan var en ensam andunge som showade några meter från oss genom att springa på vattnet över i princip halva sjön i rekordfart. Men efter ett antal betesbyten så sög det till i mitt spö och årets första öring kom upp, en fisk på 0,5 kg som högg på ett guldfärgat Toby på 7 gram. En liten stund senare fick Samuel två öringar på två raka kast, den första i samma storleksklass som min, och den andra var något mindre, och båda högg på en Myran Toni i guldfärg. Guld var alltså färgen för kvällen, som avslutades med en rejäl regnskur.

Öring 070719

Jerkfiskepremiär

Har inte hunnit fiska de senaste veckorna, men nu var det äntligen dags för en fisketur igen, och äntligen dags att testa mina nya jerkprylar med. Har bara kört trolling och spinnfiske fram till nu, men nu fick min jerkutrustning plockas fram för första gången. Riktigt trevligt fiskesätt måste jag säga, det tog ett tag att komma in i tekniken, och kan väl inte säga att jag är något proffs på den än, men det var kul, även om det inte blev någon fisk denna gång. Det blev ingen fisk för Fredrik heller, men ändå kul att testa denna populära fiskemetod.

Själv fiskade jag mest med Buster Jerk, som jag fick en rätt fin gång på, men provkastade även några av Fredriks beten, bland annat en Phantom från Odyssey Lures, en Dunwright Dancer och en Hellhound, varav framförallt den sistnämnda hade en riktigt fin gång även för en nybörjare som jag, men även Phantom var relativt lättfiskad. Dunwright Dancer däremot var lite mer svårfiskad, men så är jag ju som sagt nybörjade vad gäller jerkbaitfiske.

Men helt lottlös blev jag inte, även om det blev ett bompass. Innan vi gick ner till båten fick jag nämligen en burk med några "överblivna" jerkar av Fredrik, som syns på bilden nedan. De är, i vänstra spalten uppifrån och ned, två stycken Melvin Jerk och en jerk jag inte vet namnet på, och i högra spalten en Westin Jerk, RT Humphy Jerk och RT Jaws. Jag tackar Fredrik för denna gåva, den ska komma väl till användning!

nya jerkar