Stämningsfull men fisklös kväll

Min barndomskompis Samuel från Uppsala var i stan över helgen, och vi passade på att åka ut till Vikbotten för en stunds fiske på kvällen. Det är förmodligen lite för sent egentligen för att räkna med att få någon fisk där, maj och tidigt i juni är normalt sett bättre rent fiskemässigt, men ändå rätt trevligt att åka ut och fiska lite och surra om allt möjligt. Och då fisken verkade lysa med sin frånvaro, förutom en del småfisk som vakade i ytan, så passade jag åtminstone på att ta en trevlig och stämningsfull bild.

Stämningsfullt

4 gäddor ikväll

Denna kväll på Veckefjärden började segt, det tog ett bra tag innan kvällens första fisk fångades. Det var en liten snipa på 6-7 hekto som högg på min Zalt i papegojfärg, och sedan var det segt i ett tag till innan Fredrik fångade en gös på dryga kilot på en Mann's Super Stretch 1-, denna gös blev hans enda fisk för kvällen. En liten stund senare lossnade det lite mer för min del, det blev tre gäddor till, två på ca 2 kg styck och en toppfisk på 3,6 kg, samtliga tre fångade på en Conrad Salmon i guld/orange, en fin sommarfärg, så denna wobbler lär få mer tid i vattnet framöver.

Bompass ikväll

Denna kväll trodde vi att förutsättningarna skulle vara riktigt bra eftersom det inte var klarblå himmel och soligt utan lite halvmulet till och från och lite kyligare, men det var otroligt segt. Det blev ett bompass för min del, och det såg länge ut att bli ett för Fredrik med, innan han lyckades fånga en gädda på 2,5 kg på en Zalt i Fiskarnas jubileumsfärg.

Mötte ett antal båtar och några av dem hade fått ett par gösar och någon gädda, men överlag verkade det halvsegt även för de andra. Det intressantaste som hände var väl att det kom en fisketillsynsbåt och ville kolla på fiskekorten, och då passade jag på att fråga om det är okej att fiska i Mycklingtjärn (som ingår i samma FVO), och det sa de att det är. Tänker nämligen eventuellt försöka se om det finns någon ruda där framöver. Har en kompis som gillar att meta ruda och han har sökt efter nya vatten, och jag hörde på fiskeklubben i vintras att det eventuellt finns ruda i denna tjärn.

I brist på andra bilder kan jag bjuda på en regnbåge som sågs en kort stund under kvällens tur.

070618

4Play är giftig på Rapala

Kvällens trollingrunda innebar en del fiskar i båten, dock endast en för mig, en gädda på dryga kilot som högg på en Zalt i "bananfärgen". Fredrik fick däremot lite mer fisk, samtliga på en gulaktig 4Play. Han fick 5 gäddor, varav de största i storleksklassen 3-4 kg (en av dem syns på bilden), och en gös på ca 1,5 kg. Den roligaste bifångsten var den Rapala-wobbler han fick i samband med en av gäddorna, det visade sig att en av dem hade en Rapala Countdown med tillhörande tafs hängandes i gällocket, och det såg inte ut som att den suttit där speciellt länge heller. Så för andra gången på bara några få dagar lyckades Fredrik fånga en Rapala med sin 4Play, uppenbarligen ett giftigt bete om man siktar efter Rapala-wobblers...

Fredriks gädda 070615

Id på wobbler

Denna kväll lyckades jag med bedriften att fånga en id på wobbler. Inte allt för vanligt att det händer, fast jag har hört talas om det, men det var första gången det hände för mig. Iden vägde 1,3 kg och fattade tycke för en silverfärgad Fladen Gladiator, som även lockade en gädda på 1,5 kg en stund senare. Men i övrigt var fisket riktigt segt, Fredrik fick ett bompass denna gång och fisket var allmänt trögt. Men kul då att man kunde få en lite mer udda fångst. Som sagt, inget totalt unikt, men ändå en kul bonusfisk.


Bompass och bonusfångst

Ikväll var fisket otroligt segt. Mötte några andra båtar som tyckte precis samma sak. Det blev bompass för min del, inte ett hugg på hela kvällen. Fredrik fick en gädda på 2,5 kg, men inget mer. Eller rättare sagt, ingen mer fisk. Däremot lyckades han få ett bottennapp som visade sig vara ett lintrassel med en Rapala Original-wobbler intrasslad i linan. Detta får väl sägas vara dagens fångst, att kasta ut ett bete och veva in två. Krokarna var rostiga, men annars var Rapalan i bra skick och kan användas igen om krokarna byts ut. Kul händelse på en i övrigt händelsefattig fisketur.

Nyfångad wobbler

Dubbelhugg

Under kvällens trollingrunda på Veckefjärden såg det länge ut som att det skulle bli ett bompass för min del. Fredrik hade redan tagit tre gäddor, varav den största låg på 4 kg, samtliga tre tagna på en grön/silver 4Play. Efter ett antal betesbyten så sög det då till i mitt bete, som var en Rapala X-Rap Jointed i firetiger. Och precis när jag drillade min gädda, som var på 2,5 kg, högg det även på Fredriks 4Play i Golden Ambulance-färg, och upp kom en gädda i samma storlek som min. Fiskarna var väl inte direkt i samma klass som Buster och Trummans berömda dubbelhugg från Gäddfeber, men det är alltid kul när det händer, en liten extra krydda på fisketuren. Efter dessa fiskar blev det inga fler, så summan av kardemumman var fyra gäddor för Fredrik och en för mig, men det blev ju åtminstone inget bompass.

Min första gös

Jag hade aldrig någonsin fått en gös, trots att mitt hemmavatten Veckefjärden hyser en del fin gös, och jag känner ingen som fiskat där som aldrig fått en gös, förutom jag själv då. Jag har lyckats få den amerikanska gösarten walleye (som är en annan art fast mycket nära släkt med vår europeiska gös) under ett besök i USA för några år sedan, men aldrig en gös på svensk mark. Men så denna kväll hände det, jag fick min första gös! En fisk på 2 kilo och 50 cm, ingen jätte men trots allt en skaplig fisk, och självklart ett nytt personbästa.

Den högg på en Hi-Lo i färgen Tiger/Fluo under en trollingtur i nämnda vatten. Detta bete lockade även ett par "jack pikes" på något kilo vardera att hugga, men min största gädda för dagen, på dryga 3,5 kg, högg på en billig regnbågsfärgad wobbler utan namn. Fredrik fick en "jackpike" på något kilo men inget mer. Totalt sett var fisket inte så bra, men det är väl inte helt perfekta förutsättningar när det är varmt och soligt. Men jag är trots allt helnöjd med att äntligen ha fått en gös.

Min gös 070607

Småttingar gillar rosa

Var ute och trollade med Fredrik på Veckefjärden ikväll. Har länge varit lite nyfiken på att testa något rosa bete, jänkarna sägs uppskatta denna färg vid gäddfiske, så jag har varit lite fundersam på att testa själv, så denna gång testade jag en rosa Bomber, lite silveraktiga sidor och riktigt chockrosa rygg och buk. Denna fisk lockade tre gäddor att hugga, dock endast i mindre format på mellan ett och två kilo. Då sa Fredrik något kul: "Småtjejer och smågäddor verkar gilla rosa", jag tyckte det var ett ganska kul citat. Men jag tror faktiskt på denna färg, den ser ut att synas rätt bra i vattnet.

Min största för dagen var också min fjärde och sista fisk, en gädda på dryga 3 kilo som högg på en Zalt i Furusundsfärgen. Största fisken i båten denna kväll var dock Fredriks gädda som syns på bilden, en ganska kort men samtidigt rätt kraftigt byggd fisk, tagen på en gäddfärgad Westins Jätte.

Fredriks gädda 070606

Första gäddorna för året och jubileum

Idag så var det så dags att fånga mina första gäddor för året. Åkte ut på en trollingrunda mitt på dagen med Fredrik, och två gäddor på 2,5 kg vardera tyckte att min grönaktiga Hi-Lo (färgkod YP) såg intressant ut, så äntligen är "nollan" spräckt för denna säsong.

Fredrik tog dagens största gädda, då en gädda på ca 5 kg högg på hans Savage Gear 4Play i skitmörtfärgen. Denna fisk syns på bilden nedan, det kanske inte syns så bra på bilden men den hade en intressant färgteckning på buken som gick runt hela vägen på bakkroppen. Det var varmt, ca 23 grader, och soligt, och riktigt skönt ute på vattnet, och riktigt skönt att få ett slut på bompassen med.

Idag är det för övrigt 22-årsjubileum vad gäller gäddfiske för mig, fick nämligen min allra första gädda någonsin just den 5 juni 1985, en fisk på 870 gram som högg på min lilla Droppen i Vikbotten. Inte direkt någon magnumgädda, men på den tiden kändes det nästan så, och det är än idag ett trevlig minne.

Fredriks gädda 070605

Årets trollingpremiär

Så var det då dags för årets första trollingrunda i Veckefjärden. Vädret var fint, soligt och klart, temperaturen var ca 17 grader och det var lite lätt bris. Men fisket var något sämre, för min egen del blev det inte en enda fisk eller ens ett hugg denna gång, trots att jag provade en del olika beten, både färger och beten, men utan resultat. Men det händer ju att man bommar ibland, så det blir nog bättre.

Fredrik tog däremot 4 gäddor idag, de två största var i storleksklassen 4-5 kg. De två andra var mindre, en på kanske ett par kilo och en på ett halvt kilo. Han fick dem på nya wobblern 4Play från Savage Gear (i skitmörtfärgen) och på Rapala X-Rap Jointed (i clownfärgen). En av gäddorna syns på bilden nedanför. Han lyckades även med bedriften att fånga en relativt stor snorgärs på Rapalan, visserligen aningen felkrokad, men ändå.

Fredrik gädda 070602