Första trollingrundan på länge

Var ute och trollade ikväll, för första gången på ganska länge. Men precis som senast det begav sig blev det även denna gång ett bompass för min egen del. Det gick aningen bättre för Fredrik, som fick tre fiskar: en skaplig gädda på ca 3-4 kg, en liten minigädda eller "jack pike" på kanske tre decimeter, samt en liten abborre. Men som sagt, ingen fisk för mig denna gång. Skam den som ger sig! Det var dock en riktigt fin kväll ute på fjärden, så det var trevligt ändå.

Bottenmete och spännande polisjakt

Var och testade lite bottenmete i Moälven ikväll, metade med mask och majs efter framförallt braxen, men fisken uteblev denna gång, antagligen för att vi inte förmäskat. Ska mäska upp platsen bättre och försöka igen senare.

Men fisken kan ju även ha skrämts bort av en galen och berusad båtförare. Det var en ganska spännande tillställning att se mannen bokstavligt talat försöka köra igenom slussen (utan att luckorna var öppna), men hans lilla plastbåt bet inte på betongslussen, han gav dock inte upp i första taget. Många intresserade åskådare stod och undrade vad han höll på med, och så småningom dök även polisen upp. Efter ett tag fick han panik och tokkörde med båten i full fart nedför älven, men stoppades längre ner av kustbevakningens båt. Vad som sedan hände förtäljer icke historien, men denna lilla incident livade åtminstone upp en i övrigt händelsefattig metetur.

Man tager vad man haver...

Jag har varit på några dagars campingsemester med farsan i hans husvagn, vi åkte till Trondheim för att åka runt och se på diverse sevärdheter där. Hade inga som helst planer på att fiska, trots att det är ganska nära till några kända laxälvar, som Gaula, Orkla och Stjørdalselva. Bodde på en camping vid namn Vikhammer Camping strax väster om staden. Vid en kiosk bredvid campingen köpte jag en norsk fisketidning som heter "Alt om fiske", en helt okej tidning och norsk fiskesouvenir om än lite dyr, den kostade 75 norska kronor, viljet motsvarar ungefär 87 svenska kronor...

Var en kväll ute och promenerade runt campingen och upptäckte att havet (Trondheimsfjorden, eller rättare sagt den del som heter Strindfjorden) bara ligger några hundra meter nedanför campingen. Och ute på några uddar stod det folk och fiskade, så jag gick ner och tittade på en stund, och de fick en del torsk på något kilo eller två. Vips blev man sugen på att fiska!

Men vad skulle man göra, när jag inte packat med någon fiskeutrustning? Här hade man chansen att fiska i havet för första gången någonsin, men stod där utan utrustning! Men så kom jag att tänka på att farsan brukar ha ett spö och några drag i bilen. Jag lånade dessa grejer, men det var väl kanske inte direkt någon havsfiskeutrustning: ett lätt 7-fots teleskopspö från Fladen, en Cardinalrulle i storlek 3, samt ett par små spinnare och skeddrag (två 18-grams Luffarn, en norrländsk klassiker för öring och regnbåge), utrustning som farsan normalt använder i put-and-take-vatten.

Men man tager vad man haver, sa Kajsa Warg. Och mycket riktigt, jag lånade dessa grejer och gick ner och fiskade. Det blev ingen fisk för min del, men ändå kul att få prova på riktigt salt fiske för första gången någonsin. Det kändes lite exotiskt att kasta ut det lilla skeddraget i den mäktiga, 130 km långa och 617 meter djupa Trondheimsfjorden. Det blev visserligen ingen fisk, men jag känner att jag fått sug efter att prova på havsfiske "på riktigt" någon gång, jag gillade den salta miljön och artrikedomen som finns i havet. Och här kommer en trevlig bild över Trondheimsfjorden, så helt lottlös blev jag inte.

Trondheimsfjorden

Årets första ädelfiske

Brukar inte fiska ädelfisk speciellt ofta, men brukar försöka göra det åtminstone någon gång per år. Denna kväll var det så dags för årets första ädelfisketur, då jag åkte till den lilla natursköna Björnsjön några mil söder om Örnsköldsvik. I denna sjö finns framförallt öring men även röding, och härifrån kommer mitt personbästa på just öring.

Åkte ner med min barndomskamrat Samuel som är på tillfälligt besök i stan, och vi fiskade i flera timmar på kvällen, dock utan att få någon fisk. Vi provade olika sorters beten, både skeddrag och spinnare i olika färger och storlekar, men ingenting hjälpte denna gång. Samuel hade ett hugg vid ett tillfälle, och vi såg några vak, men det var ganska dött denna gång. Trots det så var det en trevlig fisketur, alltid kul att åka ut med en gammal kamrat man inte träffar så ofta, och sjön ligger helmysigt till, så det var en rätt trevlig kväll trots att vi blev utan fisk. Kan åtminstone bjuda på en bild på undertecknad framför den lilla trevliga sjön.

68371-11


Fortfarande segt fiske

Var ute och trollade på eftermiddagen, och fisket är fortfarande grymt segt. Kanske värmeböljan den senaste tiden har påverkat fisket till det sämre. Nu är väl visserligen inte juli den bästa månaden för gädda, men det skulle vara kul att åtminstone få någon gös eller skaplig abborre. Dagens pass gav inget för min del, Fredrik fick en gädda på något kilo.

Segt fiske ikväll

Denna kväll blev det en trollingrunda, men en otroligt seg sådan. För min egen del blev det inte en enda fisk, inte ens ett hugg. Fredrik fick en gädda på runt kilot men utöver det fick inte han heller ens något hugg. Mötte en båt som hade fångat en gös på något kilo men inget mer, och en annan båt som inte fått något alls. Så fisket var grymt segt denna kväll, men det var ändå en ganska skön kväll att vara ute och fiska.

En snabbis ikväll

Denna soliga men blåsiga kväll blev det en kort trollingrunda som endast varade ungefär en och en halv timme. Det blåste ganska mycket, så vågorna gick ganska höga. Kanske detta var orsaken till det tämligen magra resultatet. För min egen del blev det en fisk, årets första abborre på några hekto, fångad på en silverglittrande Fladen Gladiator. Fredrik tog en gädda på kilot, och det var allt vi fick. Mötte några andra båtar och även de hade ganska dåligt med fiskelycka denna kväll.