Slumpån gav min första björkna

Har de senaste dagarna varit och hälsat på släkt i Sjuntorp, en bit söder om Trollhättan. En å vid namn Slumpån går rakt genom samhället, bara några hundra meter därifrån, så jag passade även på att testa att meta där ett par gånger. Slumpån mynnar ut i Göta älv, och enligt uppgift ska där finnas bland annat braxen, björkna, färna och sutare, för att nämna några vitfiskar som ska finnas i ån.

Under mitt första besök nere vid ån blev det enbart en massa snorgärsar. Dagen efter gav också en hel del av dessa, men även mina första två björknor någonsin, en art som inte finns i mina hemmavatten utan mestadels i de södra delarna av landet. Fick båda på bottenmete med mask, och även om de inte var av någon grövre kaliber utan snarare tvärtom, så var det kul att få lägga en ny art till min lista över fångade arter.

Björkna 070824

Mina första jerkgäddor

Idag hängde jag med en kille som heter Johan ut i Örnsköldsviks skärgård för att fiska lite i hans hemmavatten. Tog med både mitt vanliga spö för spinnfiske och mitt jerkspö, tänkte passa på att testa båda metoder samt lite trolling mellan fiskeplatserna. Det började med att Johan fick en gädda på trolling, och sedan när vi började kasta så körde jag med vanligt spinnfiske till en början, dock utan ett hugg. Johan fick några gäddor på stora jiggar typ Delalande Super Sandra, och då bestämde jag mig för att köra lite jerk istället för spinn. Efter en stund så fick jag min första gädda någonsin på jerk, det är fisken på bilden, en skaplig fisk på dryga 3,5 kg som högg på en RT Jaws. Riktigt kul att drilla den på jerkprylar, det kändes lite annorlunda än med mitt vanliga spö.

Sedan åkte vi till ett annat ställe och kastade igen, jag började även här med vanligt spinnfiske, dock utan hugg. Johan fick några gäddor, innan han kom in i ett riktigt stim och tog fem gäddor på fem raka kast på en Salmo Slider (som han bytte till efter att ha fått ett par jiggar söndertrasade av vilt hoppande gäddor), sedan ett par bommade kast och sedan tre raka gäddor igen. Själv hade jag under tiden bytt till jerkspöt igen, och fick en till gädda i ungefär samma storlek som den första, på samma bete. En stund senare bestämde vi oss dock för att åka hem då vi varit ute ganska länge och vi var rejält hungriga. Men facit blev 15 landade gäddor i båten, varav Johan fick hela 13 och jag fick nöja mig med två, även om mina båda fiskar var större än de flesta av hans. Dessutom missade både han och jag en hel del hugg. Men jag är nöjd ändå, jag är ju nybörjare på jerkfiske och tyckte att det var kul att åtminstone få några fiskar och känna på denna typ av fiske, och riktigt roligt att se att det är ett så pass effektivt fiske som det bevisligen är.

Jerkgädda 070817

Gädda på maggot

Körde ett metepass med Fredrik och Thomas i Moälven ikväll, på ett ställe som vi mäskat upp under några dagar för att förhoppningsvis få braxen. De körde flötmete och själv körde jag bottenmete med BrightBait. Det blev en hel del fisk för oss alla, mestadels mört och abborre, samt några löjor. Ingen märkvärdig storlek på fiskarna, det var väl ett par av mörtarna som får anses relativt skapliga, men det var mest småfisk i farten. Dagens fångst stod Thomas för, som lyckades få upp en gädda på maggot. Kanske inte det ultimata gäddbetet, men det händer ju ibland att de tar på maggot med. Nu var gäddan visserligen inte så stor, ca 7-8 hekto, men det är ju ändå inte direkt den fisk man förknippar i första hand med just maggot. Tyvärr blev bilden inte så bra på grund av ljusförhållandena, men den får ändå tjäna som bevis på att man kan få gädda på maggot...

Thomas gädda 070814

Öring i Björnsjön

Åkte till Björnsjön med Christer för lite ädelfiske idag, mitt på dagen. Förutsättningarna var väl inte de bästa, 25 grader och strålande sol, kanske inte det ultimata vädret för just öring, men vi bestämde oss för att testa lyckan ändå.

Hade ett tappat  hugg, och Christer likaså, innan jag fick upp en skaplig öring på strax över 6 hekto, en fin matfisk, som högg på en 10-grams Agat med svart sked. Detta visade sig bli dagens enda fisk, men med tanke på förutsättningarna får jag vara nöjd ändå. Dagens skratt kom när Christer var ytterst nära att fånga en galen anka som kom som en torped under vattnet bara decimetrar bakom hans drag, men han hann precis lyfta upp det ur vattnet innan den hade tagit draget. Vilken syn det skulle ha varit, men nu klarade han sig från den pinsamheten och vi fick oss ett gott skratt istället.

Oring 070805

Några tusenbröder ikväll

Körde en stunds bottenmete med Christer, det blev fisk men inget märkvärdigt storleksmässigt, ett par mindre abborrar, eller tusenbröder, för min del, men det är ju fisk det med. Christer lyckades få sin första braxen någonsin, den var i ungefär samma storleksklass som den jag fick för några dagar sedan, och utöver det fick även han några småabborrar samt några små mörtar. Fisk blev det som sagt, men inget speciellt vad gäller storleken. Det mest anmärkningsvärda var väl att vi såg en älg tvärs över fjärden. Alltid något att rapportera här på bloggen.