Resultatlöst pass under gäddleken

Åkte ut på en trollingrunda med Fredrik denna kväll, men fisket var totalt stendött. Inte ett enda hugg för någon av oss denna gång. Vädret var vacket och vattenytan var i princip spegelblank, vilket inte är det gynnsammaste vädret för gäddfiske, och dessutom verkar det som att leken kommit igång då vi såg en del aktiviteter i lekvikarna.

Får bara hoppas att fisket är bättre nu till helgen, när Pike Challenge drar igång. Ska bli spännande att se hur det går, och även att träffa folk som kommer från hela landet för att vara med i tävlingen.

Grand slam i predatorfiske

Kvällens trollingrunda i Veckefjärden innebar en "grand slam" i predatorfiske för både mig och Fredrik, med det menar jag att vi fick de "tre stora" predatorerna som jag ser det, nämligen gädda, abborre och gös.

Det började med att vi fick dubbelhugg nästan direkt, och upp kom varsin abborre på 3-4 hekto vardera. Fredrik fick sin på en papegojfärgar 4Play, och jag fick min på en Ålandsfärgad Zalt. Senare fick han fyra gäddor på samma bete, med en romstinn toppfisk på ca 4-5 kilo (som synes på bilden nedan) och jag fick inget alls på min Zalt, så jag bytte till en Rapala X-Rap i Firetiger-färg. Då började det hända saker även för mig, jag kom ikapp honom vad gäller antalet gäddor, fick fyra stycken själv med en toppfisk på dryga tre kilo. Sedan fick vi även var sin gös på dryga kilot vardera, så totalt blev det fyra gäddor, en gös och en abborre var, alltså åtta gäddor, två gösar och två abborrar totalt i båten denna kväll, alla mina fiskar utom abborren högg på Rapalan medan Fredrik fick samtliga fiskar på sin 4Play, som verkar vara ett mycket bra bete.

Det kunde dock ha blivit både fler och större fiskar, vi tappade två gäddor var och en av Fredriks tappade gäddor var en bra bit över metern lång och säkerligen på runt 8-10 kilo.

Gädda 080525

Resultatlöst i Vikbotten

Åkte ut till Vikbotten för första gången detta år, tillsammans med min barndomsvän Samuel. Vi hade inte tid att stanna så länge, men det var nog lika bra för fisket var helt otroligt segt, inte ett liv och ytan var blank som en spegel, inte ett vak och inte tillstymmelsen till liv denna gång. Åtminstone inte där vi stod, däremot såg vi en båt med ett par jerkbaitfiskande personer längre ut i fjärden, och det såg ut som att de höll på att drilla en gädda. Men fisket från land var väldigt dåligt denna i övrigt vackra kväll. Så ett bompass blev det, men det är alltid trevligt att åka ut för en stunds fiske i goda vänners lag trots allt.

Vikbotten 080524

Årets första bompass

Så har man då avklarat årets första bompass. Det blev en trollingrunda på Veckefjärden, men inte ett enda hugg för mig och mitt första bompass för året var ett faktum. Men det gick lite bättre för Fredrik, som fick tre gäddor på en Grandma Lures i clownfärg (vita sidor, rött huvud och neongul rygg). Två var i mindre kaliber men fisken på bilden var i rätt skaplig storlek. Den blev tyvärr inte mätt eller vägd, men borde väl kunna ligga på runt 4-5 kg, eller vad tror ni?

Gädda 080522


Dubbelhugg i gäddpremiären

Årets första gäddfiske med Fredrik på Veckefjärden slutade med två gäddor för min del. Inga stora pjäser dock, den första var en kilosfisk som högg på min Zalt 14 i Ålandsfärgen i nästan exakt samma sekund som Fredrik fick hugg på sin orangefärgade Salmo Warrior, men hans fisk var lite större och låg i tvåkilosklassen. Men det är alltid skoj med ett klassiskt dubbelhugg.

Senare fick han en abborre på ganska precis 0,5 kg på samma bete, och turen avslutades med min andra gädda för dagen, en fisk på ungefär två kilo som högg på samma Zalt som jag fick den första gäddan på. Det var rätt kyligt i luften trots att det var soligt väder, och temperaturen låg på ungefär 2-3 grader när jag kom hem vid tiotiden på kvällen.

Slutfiskat i Strömsån för denna gång

Var i Strömsån med Thomas idag, och kan konstatera att fiskesäsongen där är över för detta år, om den ens har börjat vill säga. Det blev bara en mört för min del, Thomas hade bättre lycka då han fick ett femtontal mörtar, de fördrog tydligen mask framför maggot/majs denna dag, men samtliga var rätt små och det var ju inte mört vi var ute efter utan braxen. Thomas fick en braxen på ett par kilo för ett par dagar sedan, men denna eftermiddag hade vi ingen känning alls av dem.

Det betyder med största sannolikhet att både braxen och iden redan dragit upp i ån, det brukar börja med iden och sedan braxen, och när man bara får mört så har de andra redan vandrat upp. Men detta år har varit det kanske sämsta någonsin vad gäller id och braxen, rapporterna från andra som varit där säger att nästan inga fiskar fångats även om folk sett dem i ån. Och när nu enbart mörten verkar vara kvar så är det inte lönt att åka upp dit, det finns vatten på närmare håll för att meta mört. Så säsongen i Strömsån är över för denna gång, nu får vi hoppas att det bara är en tillfällig svacka och att fisket där blir bättre nästa vår istället.

Stromsan 080511

Metetur till Strömsån

Åkte ut till Strömsån med Fredrik ikväll för att försöka få någon id eller braxen. Det blev dock inget av den saken, varken någon id eller braxen blev det, men däremot en del mört. Jag fick 7 mörtar med ett par toppfiskar på ungefär 20 cm, och Fredrik fick 8 mörtar med en toppfisk i ungefär samma klass.

Idfisket har varit extremt dåligt i år i denna välkända å, talade med någon som hört att fisken har vandrat upp ett bra tag men att nästan ingen får något, och det är mycket konstigt eftersom Strömsån under många år varit Sveriges kanske främsta idvatten, det var ingen ovanlighet att fler än hälften av fiskarna på topp-10-listorna kom från just Strömsån under de gyllene åren på 80- och 90-talet. Men detta år verkar de inte ens vara intresserade av mat eftersom folk ser en hel del fisk men har stora problem att få dem att nappa.

Här en bild på en av dagens större mörtar, även om bilden inte är den bästa.

Mort 080504

Vinnare av Svenska Gäddklubbens Big Bandit färgtävling

Jag fick ett glädjande mejl från Svenska Gäddklubben idag. Mitt färgförslag till deras nya klubbfärg på Big Bandit vann, och kommer att säljas av dem framöver! Riktigt kul tycker jag, det är alltid en ära att vinna och det ska bli spännande dels att använda detta bete själv, och även att se om andra medlemmar får några storgäddor på denna färg framöver. Färgen som sådan är en lätt modifierad version av min Zalt-färg som jag skrivit om tidigare på bloggen, jag har dock inte hört något mer från dem ännu.

Betet kommer att säljas genom Svenska Gäddklubben, så om ni är sugna på att köpa det måste ni bli medlem om ni inte redan är det, men föreningen stödjer ju ett gott ändamål så ni som gillar gäddfiske kan gärna gå med där, inte bara för mitt betes skull utan för den goda sakens skull.

Läs mer om mitt segrande bidrag och se en bild på länken nedanför.

http://www.svenskagaddklubben.com/news_det.php?ID=666

Årets premiär avklarad

Så har man då äntligen avklarat årets fiskepremiär! Den efterlängtade premiärturen gick till Strömsån för lite bottenmete, men resultatet blev magert, endast en mört på 18-20 cm. Min fiskekollega Thomas som jag metar med ibland hade tidigare under dagen fått 4 idar och en abborre på samma ställe, men denna kväll blev det bara en mört för min del. Får se om det blir någon fler tur de närmaste dagarna, men premiären är åtminstone avklarad nu, och det blev ju inget bompass heller...