Eftermiddagsfiske efter abborre

Åkte ut till Åviken igen, samma ställe som i helgen, för att se om abborren var i stöten. Det blev dock en ganska kort tur, inte för att det var ganska blåsigt och kallt denna i övrigt soliga och vackra hösteftermiddag, utan för att jag kom precis i slutet av en huggperiod och efter den blev det stendött.

Jag började med en spinnare, men detta var tämligen bortkastat då fisken uppenbarligen gick närmare botten, så jag bytte ganska snart till en jigg, i detta fall en Relaxjigg med blått glitter. Det dröjde inte länge innan jag fick en skaplig abborre i 3-hektosklassen, som snabbt följdes av ett par missade abborrar som valde att kliva av i ytan. Men efter detta var det som att fisket tvärdog, inte en känning av fisk den följande timmen, så jag gav upp och åkte hem. Så det verkar som att abborrarnas huggperioder kan avta ganska tvärt, men det blev åtminstone inte ett bompass som förra försöket.

Fel metod men bra vatten

Var ute i Åviken idag och tänkte fiska lite abborre. Körde med haspelutrustningen och testade både spinnare och jiggar, men detta var inte den rätta metoden för abborre denna soliga och vackra höstdag. Det blev jag nämligen varse om när jag fick besök på platsen där jag stod, och det kom upp abborre på abborre på bottenmete, de flesta i storleksklassen 2-3 hekto. Det var ett par medlemmar från den lokala klubben SFK Storfiskarna, där jag själv är medlem, som passade på att fiska lite abborre med, och deras metod var bevisligen mycket effektivare än spinnfiske idag.

Jag kände dem inte sedan förut men det var trevligt att prata med dem. Det visade sig att de brukar tävla i mete, rentav på SM-nivå, så det var inga nybörjare heller. En av dem visade sig dessutom vara klubbens tävlingsansvarige för mete, så det var en trevlig pratstund om allt från tävlingsfiske till hur klubben ska kunna locka fler yngre medlemmar. Och i och med att det var trevligt med lite sällskap och en vacker höstdag i största allmänhet så gjorde det inte så mycket att det inte blev någon fisk för min del, det var en trevlig fisketur ändå.

Fin höstgädda

Var ute på Veckefjärden med Fredrik och trollade denna soliga men rätt kyliga och blåsiga lördag. Det var bara drygt 6-7 grader och blåste väl ca 7 m/s, så lite kyligt var det och flytoverallen värmde gott. Dagens fiske bjöd på några landade fiskar, bara en för min del men storleken var helt okej då den var 98 cm lång och vägde 7 kg. Skulle nog ge några sköna poäng i Pike Challenge om man säger så. Den föll för en flytande Zalt på 14 cm, gul med svarta ränder (färgkod 11).

Fredrik fick tre gäddor, de var dock mindre i storlek, då den största låg på 3 kg, den minsta på kanske 6-7 hekto och den tredje någonstans däremellan. Två av dessa högg på en clownfärgad Grandma, och den tredje på en grönaktig Hi-Lo. Han tappade även ett par fiskar, och det gjorde även jag.

Och där hade jag faktiskt tur. Alldeles innan vi gjorde bokslut för dagen fick jag ett skapligt tungt hugg, men fisken valde att kliva av innan jag hann se den. Men det var nog tur för både mig och fisken, eftersom när jag skulle plocka loss betet från tafsen såg jag att den hade slitit upp beteslåset som stod nästan rakt ut. Några sekunder till så hade nog jag blivit ett bete fattigare och gäddan fått stå ut med en wobbler i halsen, så där får man nog säga att vi båda trots allt hade tur.


Några gäddor i blåsten

Var ute på Veckefjärden för en trollingrunda denna soliga men blåsiga dag. Åkte ut vid 11 och var tillbaka vid 15-snåret, och under dessa timmar blev det två gäddor i båten. En för min del på drygt 1,5 kg, tagen på en gul/svartrandig Zalt, och en för skeppare Fredrik på dryga 3 kg, på en abborrfärgad Stormwobbler. Vi hade även några missade hugg, men överlag ganska segt fiske, men det var som sagt väldigt blåsigt, vågorna gick rätt höga ute på själva fjärden. En smula frisk luft skadar ju dock inte, inte heller lite fika och några landade gäddor.